• Deň správnej výživy

          • V pondelok 23.10.2023 sa na našej škole v rámci Enviro krúžku, pod vedením učiteľa Ivana Belka uskutočnila interaktívna prednáška pre žiakov prvých a druhých ročníkov. Pripravili ju a realizovali žiaci III.Am triedy, Barbara Csorbová, Patrik Juruška a Adrian Senko, pri príležitosti "Dňa zdravej výživy". Cieľom tohto dňa bolo zážitkovou formou oboznámiť žiakov so zdravou výživou a priblížiť im túto problematiku. Súčasne prebehlo viacero aktivít zameraných na propagáciu zdravej životosprávy a životného štýlu. Výživa je významným faktorom, ktorý ovplyvňuje naše zdravie. Poskytuje nielen pokrytie základných nárokov na energiu a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia.

          • Vzdelávanie v NBS

          • Dňa 17.10.23 – 19.10.23 sa žiaci IV.A a IV.C zúčastnili neformálneho vzdelávania NBS pod značkou 5peňazí, na tému „Finančné plánovanie“. Je pokračovaním modulu „Príjem a práca", ktorého sa žiaci zúčastnili minulý školský rok. Jeho cieľ je, aby žiaci dokázali vypracovať finančný plán, vyskúšali si prijímať finančné rozhodnutia so zvažovaním alternatív a ich dôsledkov a uplatnili si spotrebiteľské zručnosti pri zodpovednom rozhodovaní o nákupe.

            Teoretické vedomosti si žiaci overili počas skupinovej práce navrhovaním krátkodobého finančného plánu. Obsahom tejto aktivity bolo stanovenie cieľa, spôsobu zárobku, vymedzení rizík a preventívnych aktivít a  oboznámenie sa so základnými finančnými produktami a vplyvom inflácie na hodnotu peňazí.

            Žiaci sa zapájali do dialógov s prednášajúcim a v rámci “aktivitiek” si overili svoje získané vedomosti z predmetu ekonomika a naučili sa nové ekomické pojmy a ich význam, čo si na záver overili zábavným testom.

            Ing. Janette Brixová

          • Kariéra EXPO

          • Dňa 11.10.2023 sa študenti V.B a V.C spolu s vyučujúcimi ekonomických predmetov p. Girethovou, p. Vydrovou a p. Trnovskou zúčastnili veľtrhu práce Kariéra EXPO Bratislava v Starej tržnici. Študenti sa stretli s desiatkami zamestnávateľov a s odborníkmi z oblasti personalistiky. 

          • Bocuse d’Or 2023

          • V Bratislave sa dňa 13. októbra 2023 konalo vrcholné kulinárske zápolenie v rámci „Festivalu slovenskej gastronómie METRO GUSTO 2023“ Bocuse d’Or 2023.

            Bocuse d’Or je medzinárodná súťaž kuchárov otvorená pre všetky krajiny.  Odohráva sa naživo pred verejnosťou a prezentuje najnovšie trendy modernej svetovej kuchyne. Jej cieľom je zdôrazniť rôznorodosť kulinárskych kultúr. Odhaľuje najlepších mladých kuchárov sveta.

            Bocuse d’Or sa etablovala ako najdôležitejšia medzinárodná súťaž vo varení. Stala sa grálom pre mladých kuchárov, ktorí chcú zažiariť na medzinárodnej scéne a zapôsobiť na svojich starších kolegov. Bocuse d’Or  je udalosťou, ktorá odhaľuje nové talenty a techniky, ale aj kulinárske dedičstvo. Umožňuje na celosvetovej gastronomickej scéne presláviť gastronomickú kultúru aj menej známych krajín.

            Po dvoch rokoch sa opäť konalo Národné kolo Bocuse d’Or. Súťažili štyri tímy známych kuchárov z celého Slovenska. Čakala ich neľahká úloha za päť a pol hodiny vyčarovať gastronomický zážitok vo forme dvoch hlavných jedál pre 14 osôb. Povinnou súčasťou prvého pokrmu, podávanom na tanieri „Jeseň na tanieri“ boli cesnak a tekvica. V druhom pokrme  ako „Téma na mise“ nesmel chýbať zubáč. Víťaz finále Bocuse d’Or Slovakia 2023 Marek Minarič so svojim tímom postúpil do európskeho kola súťaže Bocuse d’Or 2024, ktoré sa bude konať v marci 2024 v nórskom meste Trondheim.

            Žiaci Hotelovej akadémie Mikovíniho 1 pod vedením hlavnej MOV Ing. Emílie Bačovej mali možnosť obsluhovať hodnotiacich komisárov týmito úžasne voňajúcimi a krásne vyzerajúcimi súťažnými jedlami. Žiaci odboru kuchár boli súčasťou súťažných tímov a mali možnosť súťažiacim pomáhať s prípravnými prácami, krájaním surovín a podieľali sa na celkovom dekorovaní mís a jedál.

            Na prezentácii sa zúčastnili žiaci:

            odbor kuchár - Pastorek Dominik, Balog Šimon, Šimek Kristián, Šišulák Dominik, Kolek Matúš a Klíma Samuel,

            odbor čašník, servírka - Šebíková Rebeca, Plešková Natália, Kasanický Filip, Hudecová Karla, Melicherová Sophia, Skočdopole Veronika, Zátopková Žofia, Krapková Kiara, Martináková Laura, Úradníková Nikola, Chorvátová Michaela, Pečenka Filip, Radványiová Miriam, Kaššová Tatiana.

             

            Ing. Emília Bačová

            hl. MOV

          • Župné školy v Bory Mall 2023

          • Dňa 13.10.2023 sme sa zúčastnili prezentácie našej školy na Župných školách. Zaujímavou formou sme sa snažili priblížiť žiakom základných škôl štúdium na našej škole, možnosti vzdelávania a praxe. Záujem bol veľký o čom svedčí aj množstvo žiakov, ktorí sa pri našom prezentačnom stánku zastavili. Na ich zvedavé otázky im odpovedali naši žiaci z odboru hotelová akadémia - Kristína Angermayerová, Stela Ružičková, Martin Bartalos , ktorí im priblížili teoretické a praktické vzdelávanie aj prezentáciou krátkych videí. Praktickú časť mali možnosť vidieť priamo, nakoľko boli pre nich žiakmi odboru čašník, servírka, pripravované  miešané nápoje – Martin Dávid, chai latté – Andrea Bošková, ukážka čapovania nealkoholického piva - Ján Jánoška Arpád a ako zaujímavosť modrý čaj, ktorý sa z krásnej modrej farby pomocou pár kvapiek citrónovej šťavy zmenil na fialovú – Krušinová Kristína. Kuchári Juraj Rohlíček a Jakub Mazúr  previedli prípravu sushi. Náš stánok navštívil aj župan p. Juraj Droba, ktorý ochutnal sushi a miešaný nápoj.

            Poďakovanie patrí aj pedagógom, ktorí sa postarali o prípravu a realizáciu:

            Zástupkyňa riaditeľky Mgr. Iveta Menyhartová,

            Ing. Kornélia Lohyňová – príprava videí a prezentácií,

            Bc.Mária Kurucová – hlavná MOV pre odbor čašník servírka,

            Ing. Emília Bačová – hlavná majsterka pre odbor kuchár,

            Natália Hrabinská – MOV,

            Viktória Prídalová – MOV.

            Tí z vás, ktorí nemali možnosť prísť sa na nás pozrieť, majú možnosť 7.12.2023 navštíviť našu školu v rámci DOD.

             

            Tešíme sa na vás!

            Bc.Mária Kurucová – hlavná majsterka pre odbor čašník, servírka

        • Workshop H3KNISA
          • Workshop H3KNISA

          • Milí študenti,

            máme pre vás dobrú správu.  

            25. októbra 2023 SA NEBUDE UČIŤ.  BUDETE MAŤ CELODENNÝ WORKSHOP H3KNISA 😊  

            Naša škola sa zapojila a spoluorganizuje projekt H3KNISA. Príde  k nám  15 zaujímavých a motivujúcich ľudí, ktorí budú s vami otvorene diskutovať o témach, ktoré vás môžu hecnúť, teda h3knúť k lepšiemu. 😉

            Celý H3KNISA deň začne o 8:20 hod. úvodným stretnutím so všetkými inšpiratívnymi lektormi v telocvični našej školy.

            Po skončení úvodného stretnutia sa rozdelíte od 9:00 hod. DO MALÝCH SKUPÍN A WORKSHOPOV, podľa toho, ktorý vás zaujme a kam sa vopred prihlásite cez EDUPAGE.

            Pripravili sme sériu 12 workshopov s 15 lektormi na rôzne témy, ktoré sa 3x zopakujú – o 9:00 hod., o 10:00 hod. a o 11:00 hod.. Každý z vás si môže vybrať maximálne tri rôzne workshopy po sebe a to podľa toho, ktorých by ste sa chceli zúčastniť. Pozor:  maximálny počet na každý workshop je 18 študentov.

            No a na koho sa môžete tešiť?

            Na známych ľudí  s motivujúcimi príbehmi a témami. 

            Takže tu sú – vyberajte si a rozhodnite sa, na ktoré tri workshopy pôjdete: 

            • na BEKIMa, s ktorým môžete na jeho workshope NO STRES - SHIT HAPPENS rozoberať aj to, že ani v beznádejných situáciách sa netreba vzdávať, aj keď iní hovoria, že to už nejde a aj to že život = párty.
            • ambasádor H3KNISA a úspešný influencer TO JE TEN NÁŠ MATÚŠ na svojom workshope otvorí tému Sociálne siete a ich pozlátko a podebatuje s vami  o viacerých stránkach influencerstva.  
            • s MIŠKOU a DENISOM zo Sexuálnej výchovy môžete otvorene, bez ostychu a blbého pocitu otvárať akékoľvek témy týkajúce sa vzťahov a sexu. Začnú témou: Nahota a hranice súkromia v online svete.
            • TATIANA KYSEĽOVÁ je nutričná špecialistka, ktorá pomáha dievčatám aj chlapcom cez neziskovú organizáciu Chuť žiť. Na interaktívnom workshope: KAM AŽ MÔŽE ZÁJSŤ TÚŽBA PO ŠTÍHLOSTI? s ňou môžete v úprimnej atmosfére spoločne prísť na odpovede na otázky o poruchách príjmu potravy, body shamingu a o tom, prečo tak veľmi túžime po štíhlosti či veľkých svaloch. 
            • so SIMY JUROVATOU, ktorá nahráva podcasty s enviro tematikou, organizuje diskusie na enviro témy a aktívne spravuje stránku Mladí za klímu, môžete rozoberať mnohé ekologické témy, ale aj to, ako sa stať greenfluencerom.
            • s jedným zo zakladateľov rapu na Slovensku – LYRIKOM H zažiješ na jeho workshope komentovaný rapový koncert, ktorým Ti porozpráva o svojej ceste celoživotného h3kera a rapera, o výzvach, omyloch a víťazstvách na ceste k splneniu si svojho sna, ktorý ho živí.
            • MAREK KEVEŠ popiera zákony fyziky – neustále pozitívny tréner, výživový poradca, prvý víťaz (dnes už svetovej) súťaže King of the North a ďalšie roky jej spoluorganizátor. Začal na sebe a svojich snoch makať už na strednej. Môžete s ním debatovať o tom, čoho všetkého môže byť Telo ako dôkaz.
            • psychológ MAROŠ MUŠINKA a sociálny poradca Juraj Smolík z OZ Prima veľmi otvorene a priamo podebatujú o experimentovaní s drogami, alkoholom a tabakovými výrobkami. Taktiež o tom, ako závislosti vznikajú, prečo sme závislí, na čom môžeme byť závislí a aké sú možnosti prevencie a pomoci.
            • nemenej zaujímavý, a hlavne veľmi aktuálny, bude workshop s MAREKOM MACHOM, ktorý je predsedom združenia Mladí a jedným z mladých ľudí, ktorí stoja aj za známymi projektami a iniciatívami ako napríklad Správy Mladí, Mladí za klímu či Mladí proti fašizmu. Môžete s ním diskutovať na rôzne spoločenské témy, ktoré by mladým ľuďom nemali byť ľahostajné. Zvlášť sa bude venovať téme Občianskeho aktivizmu a extrémizmu.
            • RADO HOPPEJ, známy ako travel blogger Nie je túra bez štúra na svoje workshope prezradí, ako vám aj cestovanie po Slovensku môže h3knúť život, ukáže, že aj Slovensko ukrýva veľa zaujímavých a unikátnych miest, ktoré nám môže závidieť celý svet. A hlavne, že cestovaním objavíte aj svet v sebe.
            • tvrdia, že nápadov na podnikanie vidia mnoho. S prvým začali ešte na strednej škole. Svoj príbeh a svoje skúsenosti s rozbehom podnikania vám prídu porozprávať FILIP JOVANOVIČ A VILIAM ŠTAJGÁR z Jovitepu.
            • no a na záver, ale nie na koniec, jedna z najžiadanejších tém študentov. Peniaze a financie.  FILIP SCHLOSSER z FINANCOPEDIA na svojom workshope VŠETKO O FINANCIÁCH NA STREDNEJ podiskutuje s vami o všetkom, čo potrebujete na strednej škole vedieť o svete financií a ako správne by ste mali h3knúť život k lepšiemu.

             

            Po 16:00 hod. vám dnes príde edupage mail s možnosťou prihlásiť sa na workshopy v jednotlivých časoch – o 9:00 hod., o 10:00 hod. a o 11:00 hod.

            Dohodnite si preto čo najskôr minigrupy kamošov. Termíny workshopov sa minú ako teplé rožky. 

            Prihlasovanie na workshopy spúšťame dnes, o chvíľku, a končí sa v piatok, 20. 10. 2023 o 10.00 hod.

            Celková kapacita workshopov je však dostatočná pre všetkých, ktorí chcete diskutovať, vymeniť si názory a možno sa aj zapojiť do výzvy, ako v niektorej oblasti posunúť svoj život ďalej, preto budeme radi, ak využijete túto príležitosť H3KNÚŤ SA.

             

            VYHRAJ LIMITOVANÝ H3KNISA MERCH

            Daj na svoj IG story alebo post z H3KNISA dňa v škole – označ IG profil @h3knisa a svoju školu @mikovinka a 2 z vás získajú celý set H3KNISA merchu.

             

            H3KNISA je projekt iniciatívy NA VEKU ZÁLEŽÍ

            www.h3knisa.sk

            www.navekuzalezi.sk

          • Anglické divadelné predstavenie Pygmalion

          • Štvrtok 5.10. bola trieda IV.A na predstavení Pygmalion od G.B.Shawa, ktoré hralo TNT Theatre. Predstavenie bolo v anglickom jazyku a bolo o tom, ako sa aj z chudobnej a nevzdelanej predavačky kvetín, ktorá rozpráva slangovo, môže stať civilizovaná dáma s korektným rozprávaním, ak ju to naučí professor fonetiky (ktorý sa o to stavil so svojim priateľom). Bolo to zaujímavé a náučné, najviac sa nám páčilo, že to hralo dokopy päť hercov, ale aj v tak malom počet nám predviedli pekné predstavenie. Ďakujeme škole, že nám umožnila tento zážitok a teším sa na ďalšie podobné predstavenia.

          • Odborná exkurzia III.B /2.sk – Festival zručností

          • Rok 2023 je vyhlásený za Európsky rok zručností. Má za úlohu pomôcť ľuďom získať kvalitné pracovné miesta po celom svete.

            V pondelok, 25. septembra 2023 sme spolu s pani profesorkou Raganovou navštívili „ Festival zručností“, ktorý sa konal na Hviezdoslavovom námestí. Zo začiatku bolo menej účastníkov , ale to nám vôbec nevadilo. Naše uši aj oči boli nasmerované na moderátora, ktorý komentoval prehliadku, obchádzal  stánky škôl so zaujímavými otázkami a odpoveďami. Oboznámil prítomných s tým, čo môžu vidieť. V stánku  Strednej priemyselnej školy strojníckej - Fajnorka nás zaujali 3-D modely rôznych tvarov a farieb, ktorými sa prezentovali žiaci. Zistili sme, že je to jedna z najstarších odborných škôl na Slovensku. Informácie z podujatia zabezpečovala  RTVS, ktorá propagovala kreatívne centrá Arténa, kde pomáhajú mladým ľuďom rozbehnúť úspešný biznis. Poskytujú pomoc rôznymi stratégiami v oblastiach podnikania.
            V ďalších dvoch stánkoch sme mali možnosť zoznámiť sa so žiačkami a žiakmi z Hotelovej akadémie v Piešťanoch.  Ukázali nám ako sa robia Francúzke palacinky a my sme ich s radosťou ochutnávali. Počas prípravy úžasných Francúzskych palaciniek a chutnej káve s krásnymi Latte Art kresbami, sme diskutovali o vzdelávaní budúcich hotelierov na našej a ich škole.

            Na záver, sa nás  moderátor pýtal, čo sa nám najviac páčilo. No my sme na to nemali jednoznačnú odpoveď. Pri každom stánku sme debatovali s účastníkmi a zaujímali sme sa  o nové zručnosti a výtvory, o ktorých sme doteraz nevedeli. Takže bolo dosť ťažké vybrať si to “najlepšie”.

            Festival nás veľmi zaujal a radi by sme sa podobného Festivalu zúčastnili aj nabudúce!

            Vypracovali: Sabína Kučerová, Kristína Krušinová, Diana Mózsiová a Barbora Šušová - Žiačky III.B - 2. Skupina

          • Oznam o konaní ZRPŠ

          • Vážení rodičia, dňa  27. septembra (streda) 2023  o 16:30 hod., sa budú  konať  triedne aktívy ZRPŠ v triedach s triednymi učiteľmi.

            Majstri OV budú k dispozícii rodičom v stredu od 17:00 hod. - 18:00 hod. v stolovni č. 9.

            Tešíme sa na vašu účasť.

          • Župné športové dni

          • Dňa 21.9.2023 sa uskutočnil Župný športový deň organizovaný BSK pre stredné školy v športovom areáli Mladá Garda. Naši žiaci nás reprezentovali v troch športových hrách (futbal, floorball, streetball). V streetballe naši chlapci postúpili zo skupiny do štvrťfinále, kde bohužiaľ narazili na víťaza celého turnaja a ďalej už nepostúpili. V základnej skupine zaznamenali 2 výhry a 1 prehru. Dievčatá vo floorballe vo všetkých svojich zápasoch remizovali, čo stačilo na konečné 3. miesto. Chlapci vo futbale obhajovali 2. miesto z minulého roku, čo sa im aj úspešne podarilo. Zo základnej skupiny postúpili z prvého miesta a postupne sa prebojovali až do finále, kde napokon prehrali. Celkovo musíme skonštatovať, že išlo o veľmi vydarenú akciu. Študenti si z chuti zašportovali a zároveň nás vynikajúco reprezentovali, za čo im patrí veľká vďaka. 

            Telocvikári HA Mikovínky! 

          • NEHRAJ SA NA HRDINU! MARTIN MURCKO BECEP TOUR!

          • Buď zodpovedným účastníkom cestnej premávky!

             

            Bývam na malej dedinke. Moje meno je Martin Murcko. Od malička milujem futbal. Každý deň ho chodím hrávať s chalanmi za kostol na farský trávnik a som v tom dobrý. Obdivujem slávnych futbalistov, Ronalda, Messiho, Škrinára... Chcem byť ako oni.

            Môj sen sa začal plniť. Rodičia mi našli prvý futbalový klub v meste, kde som začal chodiť na tréningy. Postupom času tréner objavil môj veľký futbalový talent a dostal som sa do reprezentácie. Začali si ma všímať i agenti z tak slávnych a svetových futbalových klubov, ako je FC Chelsea, Manchester United FC Manchester City a nemecký futbalový klub 1. FC Norimberg ... Z týchto klubov mi prišlo pozvanie na preskúšanie. Mama mi zbalila veci, dala dobré rady a aj nejaké to malé vreckové na ktoré mala.

            Týždeň som trénoval priamo na štadióne Manchester City, nasledovne v Manchester United, Brighton a v nemeckom 1.FC Norimberg. Veľmi som sa snažil ukázať, čo vo mne je. Ak to vyjde, budem slávnym futbalistom, ako moje idoly! Budem finančne zabezpečený a môj život bude nádherný! Po týždni mi poďakovali a povedali, že moje výsledky sú mimoriadne dobré. Budú ich konzultovať a rozhodnutie mi pošlú. Vrátil som sa a čakal...

            O týždeň prišlo vyjadrenie a zároveň pozvanie z Manchester United, Brightonu, že Martina Murcka prijali do slávneho anglického futbalového tímu...

            Martin však už v tom čase bojoval o vlastný život. Po ťažkej autohavárii, ktorú zavinil nezodpovedný vodič ležal v nemocnici na áre. Po dlhých útrapách a množstvách operácií sa Martin z nemocnice predsa len vrátil. Ale už nič nebolo také, ako pred tým. Jeho život sa z minúty na minútu zmenil. Jeho plány a vízie do budúcnosti sa rozsypali ako balíček kariet...

            Martin sa nevzdal! Začal plánovať svoj život od začiatku, aj keď už nie v duchu futbalových velikánov. Vyštudoval fakultu telesnej výchovy a športu a v súčasnosti trénuje deti futbal. Deti, ktoré majú rovnaké plány a predstavy o závratnej futbalovej kariére ako mal pred niekoľkými rokmi on.

            Martin neostal len pri trénovaní žiackeho futbalového tímu. Potreboval upozorniť na to, že je dôležité nehrať sa na hrdinu, ale dodržiavať pravidlá cestnej premávky! A taktiež dokázať vstať, keď vás život položí na lopatky...

            Naši žiaci IV.A, III.A, a III.B sa dňa 7.9.2023 zúčastnili podujatia s názvom "MARTIN MURCKO BECEP TOUR", ktorého hlavnou myšlienkou bolo upozorniť začínajúcich vodičov, prostredníctvom premietania dokumentu o osude mladého a talentovaného slovenského futbalistu Martina Murcka.

          • Školenie BOZP na pracoviskách odborného výcviku

          • 7.9.2023

            Hotel Sheraton – 9:45 hod.

             

            8.9.2023

            Hotel Apollo – 10:30 hod. ( žiaci na teoretickom vyučovaní prídu na dve vyučovacie hodiny do školy) potom sa presunú do hotela

            AC Hotel by Mariott- 9:00 hod.- miestnosť Javor1

             

            11.9.2023

            Hotel Matyšák – 11:00 hod. ( žiaci na teoretickom vyučovaní prídu do školy na tri vyučovacie hodiny) potom sa presunú do hotela

             

            14.9.2023

            Crowne Plaza – 10:15 hod. miestnosť Viedeň

             

            Vypracovala: Bc.Kurucová Mária – hlavná majsterka

          • Informácia ku školeniu o BOZP na pracovisku praktického vyučovania v školskom roku 2023/2024

          • Hotelová akadémia. Mikovíniho 1, 831 02  Bratislava

             

            Informácia ku školeniu o BOZP na pracovisku praktického vyučovania v školskom roku 2023/2024

             

            Rozpis školenia o  BOZP - pracovisko praktického vyučovania – ODV.

             

            • Podkladom na účasť školenia o BOZP je zaradenie žiaka/žiačky na konkrétne pracovisko. 
            • Školenie jednotlivé pracoviská organizujú v rôznych termínoch.
            • Účasť na školení o BOZP pre žiaka / žiačku je povinná !

            Odbory:    

            • 6323 K hotelová akadémia
            • 6444 K čašník, servírka
            • 6445 K kuchár
            • 6444 H čašník servírka
            • 6445 H kuchár
            • 6421 L spoločné stravovanie
            • 6403 L podnikanie v remeslách a službách
            • O termínoch promptne informujú cez edupage hlavné MOV : -  Bc. Mária Kurucová

                                                                                                                                                   -  Ing. Emília Bačová

                                                          alebo príslušní MOV a inštruktori  na konkrétnom pracovisku.

             

            Ďakujeme, že ste zodpovední!

             

            Bratislava, 04.09.2023.

             

            Mgr. Iveta Menyhartová

            Zástupkyňa riaditeľky pre praktické vyučovanie

    • Kontakty

      • Hotelová Akadémia
      • Mikovíniho 1 , 83102 Bratislava Slovakia
      • +421 2 44251805
      • Mgr. Magdaléna Ochabová ochabova1@hotelka.eu
      • Mgr. Sabína Czére czere1@hotelka.eu
      • Ing. Jana Ptačinová ptacinova1@hotelka.eu
      • Mgr. Bc. Iveta Menyhartová menyhartova1@hotelka.eu
      • Ing. Emília Bačová bacova1@hotelka.eu alebo edupage Hotelovej akadémie
      • Bc. Mária Kurucová kurucova1@hotelka.eu alebo edupage Hotelovej akadémie
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje