• Italia a la Mikovinka

          • Takto si nazvali svoj projekt študenti IV.A v rámci predmetu Geografia cestovného ruchu. Tento projekt je však orientovaný medzipredmetovo a študenti využili svoje znalosti a zručnosti aj z iných predmetov. 

            Pripravili si prezentácie o regiónoch Talianska, zrealizovali ochutnávku talianskych špecialít a vyzdobili celý salónik. Súčasťou bolo i vymyslenie pozvánok a menoviek. 

            Vysokú úroveň ocenili pozvaní hostia z BSK a zo zastúpenia rodičov a vedenia školy. 

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

          • Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera

          • Dňa 26.3.2024 sa v Hotelovej akadémii v Piešťanoch konala súťaž žiakov z odborných škôl. Žiak našej školy Šimon Balog z III.B triedy sa pripravoval na disciplínu Barkultur Competition Junior.

            Pripravoval 2 porcie gin fizzu a 1 porciu gin tonicu, podmienkou bolo vložiť do klasickej receptúry niečo nové, využiť svoju kreativitu.

            V silnej konkurencii dvadsiatich troch súťažiacich sme ako jediní získali plný počet bodov za chuťové vlastnosti, ale malé chybičky v technike nás stáli cenné 

            body, ktoré rozhodli o umiestnení na vynikajúcom siedmom mieste.

            Šimonovi srdečne gratulujeme!

             

            Bc.Mária Kurucová

            hlavná majsterka

          • Ocenenie učiteľov BSK

          • Dňa 26.3.2024 sa konalo slávnostné oceňovanie pedagogických zamestnancov BSK pri príležitosti Dňa učiteľov 2024. Podujatie sa uskutočnilo v prekrásnych historických priestoroch Zrkadlovej sály Primaciálneho paláca.

            Slávnosť otvoril predseda BSK pán Juraj Droba, ktorý vyzdvihol náročnú prácu učiteľov ako poslanie v smerovaní budúcich generácii. Zo SŠ BSK bolo ocenených 20 učiteľov, ktorým blahoželáme .

            Gastronomické služby zabezpečovali žiaci IV.A triedy pod vedením Ing. Suchej a Ing. Ivaničkovej. Hostí vítali šumivým vínom. Ponúkali rôzne nealkoholické nápoje a kvalitnú kávu, široký  sortiment kanapiek, syrov, zeleninové paštétky, ryžové aranciny, bravčový rillett, čerstvé ovocie, mini zákusky a pagáčiky. Prítomní si mohli pochutnať aj na bravčových a kuracích mini rezňoch, zemiakovom šaláte, pečenej plnenej paprike. Pokrmy pripravovali vybraní žiaci IV.C, II.B, III.B, I.C pod vedením učiteliek TPP p. Prochácovej,  Čentešovej, Balogovej, Raganovej a pracovníkov ŠJ.

             

            Ďakujeme pracovníkom a žiakom za vzornú reprezentáciu HA.

            Ing. Jana Ptačinová, zástupkyňa pre TV OP a EP

          • Otvorený deň Akadémie hoteliera

          • Dňa 13.03.2024

            Mikovínka opakovane na podujatí: Otvorený deň Akadémie hoteliera.

            Poďakovanie

            „Svet sa skladá z detailov. Robiť prácu s dôrazom na detail je profesionálne.“

            Dovolím si takto hromadne sa Vám osobne poďakovať za spoluprácu s Otvoreným dňom Akadémie hoteliera. Michaele za zaujímavú  prezentáciu. Určite z nej bude skvelá hotelierka.

            Jarke a Veronike za registráciu. Veľmi si to vážim. Vždy zo strany školy veľká profesionalita.

            Budem rada ak  naša spolupráca pretrvá aj naďalej.

            IVETA PUPIŠOVÁ

            Poradca, tréner a mentor aj pre Váš hotel

             

            Michaela Miriam Chorváthová z Hotelovej akadémie Mikovíniho Bratislava  účastníkom otvoreného dňa Akadémie hoteliéra pripravila prezentáciu pod názvom ZRUČNOSTI (BUDÚ)CNOSTI.

            „Pod názvom ZRUČNOSTI (BUDÚ)CNOSTI sa skrýva naše presvedčenie, že práve ony tvoria základ pre úspech nielen v hotelierstve a gastronómii, ale aj v iných oblastiach.“

             V prezentácii sa venovala otázkam:

            • Ktoré zručnosti sú kľúčové v dnešnom neustále sa meniacom svete ?
            • Ako vyzerá rozvíjanie týchto zručností v školskom prostredí ?
            • Sú absolventi Hotelovej akadémie pripravení na výzvy a príležitosti, ktoré im budúcnosť prinesie?

            Študentky Jaroslava Hladká a Veronika Sakálová  sa odborne venovali pozícii hostess  pri registrácii účastníkov podujatia.

             

            ĎAKUJEME študentkám za profesionálne reprezentovanie školy.

            Vedenie školy

          • Zlatá ceremónia DofE

          • Dňa 19.3. sa konalo slávnostne odovzdávanie významného ocenenia vojvodu z Edinburghu - DofE.

            Ocenenia za odovzdávali v Historickej budove NR SR.

            Pri tejto príležitosti žiaci našej školy  z rôznych ročníkov (II.Am, III.Am, II.B, II.C, III.A, III.C, IV.A) mali možnosť predviesť svoje znalosti a zručnosti, ktoré nadobudli usilovným štúdiom. 

            Žiaci v obsluhe pracovali pod vedením p. hl. majsterky Bc. Márie Kurucovej a p. majsterky Viktórie Prídalovej a pri príprave pokrmov pracovali žiaci pod vedením p. hl. majsterky Ing. Emílie Bačovej a p. majstra Kamila Foltýna.

            MOV : Prídalová

          • Celoslovenská baristická súťaž

          • Dňa 20.03.2024 našu školu opäť reprezentovali baristi na celoslovenskej súťaži v príprave kávy. Súťaž tento krát organizovala  SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch v spolupráci so Školou baristu a pánom Stanislavom Cibuľom. Naši reprezentanti Šimon Balog a Elena Drnáková z III.B nadobudli ďalšie nové skúsenosti a posunuli tak svoje zručnosti na vyššiu úroveň. Síce sme sa neumiestnili na prvých troch priečkach, no napriek tomu sme na našu Mikovínku priniesli cenu za najlepšie tradičné cappuccino. To sa podarilo pripraviť Šimonovi Balogovi. 

            Ďakujeme a dúfame, že v budúcich súťažiach budú naše úspech stúpať

            MOV Natália Hrabinská

          • ERAZMUS + v Turecku

          • V rámci dvojročného projektu ERAZMUS+ Ekologické vzdelávanie o ochrane životného prostredia v európskom kontexte sa uskutočnilo stretnutie v meste Golcuk v Turecku na miestnej strednej škole. Participujúcimi krajinami boli Grécko, Bulharsko, Turecko, Rumunsko a Slovensko. Za našu školu sa zúčastnili vybraní študenti 3. ročníka spolu s pedagógmi. Celotýždňový program bol rozdelený do dopoludňajších workshopov a prednášok o možnostiach náhrady druhov energií a do popoludňajšieho programu k danej téme. Študenti prezentovali možnosti znižovania uhlíkovej stopy v jednotlivých krajinách. Potom spolupracovali v medzinárodných skupinách na nápadoch v rámci recyklovania odpadov a znižovania jeho množstva. Navštívili sme skládku na spracovanie odpadu, kde využívajú získanú elektrickú energiu a botanickú záhradu na okraji Istanbulu. Súčasťou erazmových projektov je aj spoznávanie miestnej kultúry a gastronómie. Všetkých nás potešila návšteva mesta Istanbul, kde nám partnerská krajina zabezpečila sprievodcu. Miestnu gastronómiu sme ochutnali v miestnych reštauráciách a na záverečnej rozlúčkovej večeri.

            Prínosom pre študentov je okrem rozšírenia vedomostí v ekologickej téme, aj možnosť zlepšiť sa v angličtine, nácvik prezentácií, spoznávanie nových ľudí ako aj novej krajiny.

          • HaPi Agency

          • Personálna agentúra HaPi Agency urgentne hľadá talenty na stáž do Francúszka na 2 mesiace

            (Od 01/07/24 do 31/08/24) posledné voľné miesta na pozíciu kuchár/čašník v kempingoch v oblasi Orange vo vnútrozemí.

            Vreckové 800€ net mesačne + tringelty,

            strava, ubytovanie a doprava zabezpečené,

            po absolvovaní stáže obdržíte certifikát.

            V prápade záujmu Vás poprosíme vyplniť prihlasovací formulár pod kolónkou stáže na:

            www.hapi-agency.com do 29/03/24.

          • Klub mladých hotelierov opäť dobre reprezentoval našu školu

          • 18.3.2024  žiačky Kristínka Mikulová, Miška Zelinková a Veronika Benkovská  z III.C pod vedením Bc. Daniely Čentéšovej využili príležitosť práve prichádzajúceho sviatku Dňa učiteľov a Veľkej noci a zavítali do Denného centra G52 na Grösslingovej  52 v Bratislave, ktoré je aj miestom stretnutí klubu dôchodcov bratislavských učiteľov. Stretnutie mladých so staršou generáciou bolo obojstranným obohatením. Učiteľky dôchodkyne si pod vedením dievčat rozcvičili prsty pri skladaní obrúskov a ochutnali veľkonočné koláčiky , ktoré pre nich pripravili žiačky Bianka Popročová a Leoni Grasl z II.C v krúžku  hotelierov. Seniorky sa v srdečnom rozhovore s mladými zaujímali o školu a boli nadšené prácou i prístupom dievčat k nim. Spoločným záujmom bolo rozvíjať medzigeneračné vzťahy a pripravovať mladých ľudí na spolužitie s najstaršou generáciou.

          • Projekt Živá kniha

          • Dňa 18.3.2024 sa organizoval projekt živá kniha, ktorá sa uskutočnila vďaka triede IV.C.

            Naši tohtoroční hostia :

            1. Michal Konrad

            2. Michaela Nemcová

            3. Lucia Ratkovská

            4. Marek Klčo

            5. Michal Salva

            Zúčastnili sa tohto projektu triedy II.A, II.B, II.AM a III.C.

            Z vedenia školy sa zúčastnila pani riaditeľka Ochabová, pani zástupkyňa Menyhartová, pani zástupkyňa Ptačinová, pani učiteľka Hašková a pani učiteľka Furuglyas Róžová.

          • Oznam Barmanský kurz

          • Milí študenti, oznamujeme Vám, 

            že Barmanský kurz ( 5 dňový - základný) sa bude realizovať v termíne  20.-25.máj 2024.

            Záujemcovia o uvedený kurz prosím vyplniť a poslať Záväznú prihlášku.

             

            Prihláška TU!

          • Finančná gramotnosť v centre FLIP vo Viedne

          • Študenti II.C sa zúčastnili interaktívnej prednášky o finančnej a bankovej gramotnosti vo finančnom centre banky Die Erste vo Viedni. Zábavnou formou s prepojením tabletov plnili úlohy v rôznych leveloch pod vedením bankových lektorov. Viac sa dozvedeli o ekonomickych pojmoch, plánovaní výdavkov, činnosti banky.

            Zároveň navštívili aj park v blízkosti  banky so zámkom Belvedere. 

          • Pamätáte si ešte? Projekt Oddelenia kultúry Úradu BSK

          • Naša škola upútala pozornosť i iným, ako kuchárskym umením. Môžeme sa pochváliť veľkým úspechom Jakuba Javora v dejepisnej, umelecko-vzdelávacej súťaži „Pamätáte si ešte?“.

            Úrad BSK pripravil pre študentov projekt, ktorý debutoval v roku 2023. Do jeho 1. ročníka sme sa nesmelo prihlásili. Tvorba a vypracovávanie bolo náročné, ale úspech zatienil všetky náročné chvíle, ktoré boli súčasťou práce na projekte. Jakub Javor, žiak IV.B triedy sa umiestnil na 1. mieste. Srdečne mu k tomuto úspechu gratulujeme.

            Projekt „Pamätáte si ešte?“ je jedným z ťažiskových projektov vyplývajúcich z koncepcie vzdelávania Oddelenia kultúry  Úradu BSK. Jeho podstatou je oslovovanie preživších ktorí mladým ľuďom dokážu rozprávať o kritických dejinách našej Slovenskej republiky. Náplňou projektu bolo realizovať interview, prepis, vytvorenie osnovy a vypracovanie príbehu. Tak mnohé osudy všedných ľudí dokresľujú detailne významné historické udalosti a umožňujú súčasníkom lepšie pochopiť vývoj slovenskej politickej scény.

            I napriek tomu, že sme odborná škola zameraná iným, ako dejepisným smerom, sme sa s nadšením rozhodli zúčastniť i 2. ročníka súťaže „Pamätáte si ešte?“ a svoje víťazstvo obhájiť.

            Víťazovi Jakubovi Javorovi zo IV.B ešte raz gratulujeme.

    • Kontakty

      • Hotelová Akadémia
      • Mikovíniho 1 , 83102 Bratislava Slovakia
      • +421 2 44251805
      • Mgr. Magdaléna Ochabová ochabova1@hotelka.eu
      • Mgr. Sabína Czére czere1@hotelka.eu
      • Ing. Jana Ptačinová ptacinova1@hotelka.eu
      • Mgr. Bc. Iveta Menyhartová menyhartova1@hotelka.eu
      • Ing. Emília Bačová bacova1@hotelka.eu alebo edupage Hotelovej akadémie
      • Bc. Mária Kurucová kurucova1@hotelka.eu alebo edupage Hotelovej akadémie
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje